Proces

Na jutro 22. lipnja 2011, u svrhu provedbe zakona i državne sigurnosti, odredi specijalne policije Republike Španjolske ušli su u domove aktivista za prava životinja u različitim dijelovima Španjolske (Madrid, Asturias, Euskadi i Galicija) i izvršili hapšenje 12 aktivista koji su aktivni, ili bili aktivni u prošlosti, u organizacijama za prava životinja Igualdad Animal i Equanimal.

Hapšenje je bilo izvršeno na način tipično koji država uobičajeno naziva “antiteroristička operacija”, odsijecanje ulice u susjedstvu kuće, ulazeći teško naoružani sa skijaškim maskama, čak i u domovima majki dvoje aktivista . Sve to da bi napravili zapisnik od nekoliko sati o oduzimanju desetaka računala, “hard”-diskova, kamera,i ostalog materijala koriscenog u aktivizmu za odbranu životinja.

Nakon hapšenja, aktivisti su kombijem transportovani u Santiago de Compostela, Pontevedra i Coruña, gdje su proveli tri dana u samici u zatvorima navedenih gradova i gdje su započeli štrajk glađu u znak prosvjeda zbog uhićenja.

Nakon nekog vremena u zatvoru, jedanaest aktivista (dvanaesti je naknadno priveden) je izvedeno pred suca radi davanja izjave. Troje je poslano u pritvor a ostatak grupe je pušteno na uvjetnu slobodu sa optužbom.

U srijeda, 13. srpnja, 2011, na ročištu na sudu u Santiagu de Compostela, usvojena je žalba troje aktivista u istražnom pritvoru. Nakon 22 dana u zatvoru, Olaia, Eneko i Eladio su pušteni na uvjetnu slobodu, ali još uvijek pod optužbom kao i ostalih devet aktivista.

Za sto su optuženi?

Danas smo svjesni postojanosti optužbi za vise različitih kaznenih djela protiv njih, međutim, također u ovom procesu postoji i izvjesna tajnovitost, koliko je naime aktivista optuženo i koji su uzroci optužbi, to su neke od informacija na koje nemamo pristup. Mi očekujemo dan kada će sudac skinuti zavjesu sa tajnovitosti ovog procesa i pokazati dokaze ,ako postoje, protiv optuženih aktivista.

Neke od optužbi su povezane sa konkretnim slučajem oslobađanja velikog broja kuna sa farme, na sto optuženici tvrde da nemaju povezanost.

Provala u prostor privatne osobe i otkrivanje tajne

Optuženici su također optuženi za provaljivanje u prostor privatne osobe i otkrivanje skrivenih informacija.
Aktivisti Igualdad Animal i Equanimal su ulazili u razne farme i objekte gdje se eksploatišu životinje, bez dozvole za to, ali bez nanošenja bilo kakve štete, i sa ciljem dokumentiranja što se događa u tim objektima.

Oni su takodjer i spašavali životinje iz objekata gdje se eksploatišu (oslobođene životinje su prebačene na mjesto gdje se mogu normalno oporavit), i takve akcije su izvođene bez maski tako da se vidi lice aktivista koji oslobađaju, akcije takvog tipa u pokretu za prava životinja su poznate pod imenom “otvoreno oslobađanje”. Akcije su popraćene video snimkama tako da javnost također može dobiti i na uvid okrutne uvjete u kojima žive te životinje.

Aktivisti Igualdad Animal i Equanimal su uvijek aktivizam provodili ne skrivajući lice i identitet.

Zapravo oni su u svojim aktivistickim akcijama pozivali i novinare da im se pridruže u dokumentiranju akcije, koji su naknadno dobivali veliku pozornost kako u nacionalnim tako i u internacionalnim medijima.

Optužbe za uzrokovanje remećenje javnog reda

Na neke aktiviste je stavljena optužba remećenja javnog reda.

Aktivisti obje organizacije su provodili aktivizam u okviru građanske neposlušnosti, tako reći akcije -uvijek ne nasilne- sa stavom odbijanja učešća u nepravednim zakonima, i spremnošću na snošenje posljedica kazni koje mogu proisteći iz dotičnih zakona.

Neke od aktivističkih akcija građanskog neposluha su:

  • Ne nasilne sabotaže lova, s ciljem pomaganja životinjama da izbjegnu biti ubijene od strane lovaca
  • Ulasci sa aktivističkim plakatima na modne piste, arene za borbe bikova, trgovine krzna, itd.

Cilj ovih akcija je prenijeti javnosti poruku da životinje trebaju biti uzete u obzir kao bića koja mogu da pate i imaju interes za život jednako kao i ljudi.

Pored ovih akcija Igualdad Animal i Equanimal, koji su fokusirali svoj rad na osvješčivanju javnosti o eksploataciji životinja, također koriste alate javnih debata sa temom našeg ljudskog odnosa prema životinjama, neke od tih debata su na primjer:

  • konferencije
  • ulični informativni štandovi
  • razni performansi s ciljem dobivanja medijske pažnje

 ”Eko-terorizam” izmišljeno ime u svrhu krimiliziranja pokreta

Komunikacijski mediji toliko koliko i sam sudac ovog slučaja, José Antonio Vázquez Taín, su optužili aktiviste da prakticiraju “eko-terorizam”. Ovaj novi termin bez ikakve pravne vrijednosti pokušava da kriminalizira pokret za prava životinja.

Ovaj termin je izmišljen sa jedinstvenim ciljem da se u njega uključi bilo koja aktivnost sa ciljem odbrane prava životinja i da se taj način automacki javno delegitimira. Uzimajući na primjer recimo AETA (Animal Enterprise Terrorism Act), federalni zakon Sjedinjenih Američkih Država koji zabranjuje aktivnosti bilo kojeg tipa koje bi mogle nanijeti štetu ili koje ometaju rad industrije eksploatacije životinja.

Ovo je jasna besmislica sa pokušajem krimiliziranja i zaustavljanja rastućeg pokreta koji koji naravno nije u interesu onih koji profitiraju na eksploataciji životinja.

Represija na pokret već postoji internacionalno

  • Slučaj grupe SHAC (internacionalna grupa koja se bori za zatvaranje laboratorija Huntingdon Life Sciences) čiji aktivisti su osuđeni i do sedam godina zatvora zbog vođenja web stranice.
  • Slučaj iz Austrije (najskuplji sudski postupak u povijesti Austrije) u kojem je u unutar dvije godine ovog procesa, gdje su oslobođeni aktivisti organizacija sličnih Igualdad Animal i Equanimal koji su bili optuženi za aktivnosti s kojim nemaju nikakve veze, u ovom jasno montiranom procesa od strane lobija krznarske industrije i ostalih uključenih u eksploataciju životinja.

Zašto braniti legimititet aktivizma za prava životinja

Mediji, u svojoj generiliziranoj formi, s obzirom da nemaju nikakvih dokaza , su prekršili prava optuženih potpuno ingnorirajući pretpostavku nevinosti optužujući ih za aktivnosti s kojima nemaju nikakve veze.
Čak štoviše, neki mediji su otišli tako daleko govoreći da ove organizacije na svojim web stranicama podučavaju izradi eksploziva, sto je naravno apsolutna laž.

Uzimajući u obzir ove nedokazane optužbe čini se kako kako ova uhićenja odgovaraju interesu krimiliziranja pokreta, kojeg dijele i sektori koji profitiraju na eksploataciji životinja (kao recimo lobi krznarske industrije)

Trebamo braniti potpunu legitimitet aktivizma Igualdad Animal-a i Equanimal-a, ove organizacije igraju ključnu ulogu u dovođenju na svjetlost dana realnost patnje životinja, posao koji u državi Španjolskoj jedino oni rade, stoga, ovo je zajednički interes da se odbaci pokušaj delegitimiranja i krimiliziranja ovog pokreta, koji su pokazatelji šta se može dogoditi kada bilo koja osoba ili organizacija povredi interese snažnih i utjecajnih biznisa, kao sto se upravo događa sa krznarskom industrijom.